Het Eindhovens Woongenootschap wil gezonde, duurzame en betaalbare (gezins)appartmenten realiseren voor middeninkomens in de Eindhovense binnenstad.

Gezond wonen in de stad

Als Het Eindhovens Woongenootschap (HEW) willen we betaalbare woningen ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving. De markt blijkt onvoldoende in staat om een groeiende middengroep van starters, ZZP'ers, jonge gezinnen en andere middeninkomens in de stad een plek te geven. Naast dat het financieel vaak moeilijk sluitend te krijgen is, is het aanbod voor gezinnen min of meer beperkt tot de standaard rijtjeshuizen. Dit terwijl deze groep veranderende woon- en werkwensen heeft. HEW zet zich daarom in voor het realiseren van betaalbare, gezonde en doordachte appartementen en werkplekken. Doel van HEW is via een coöperatie het eerste Eindhovense woongebouw te realiseren uit massiefhout dat deze nieuwe waardes vertegenwoordigt.

Betaalbaar wonen en werken in een stedelijke omgeving

Gezinnen en starters willen graag in Eindhoven blijven wonen en werken. De gemeente wil graag dat jonge ondernemers en middeninkomens in de stad blijven. Momenteel is het woningbestand in Eindhoven echter eenzijdig en vooral gezicht op eensgezinswoningen of micro-appartmenten. HEW heeft als doel betaalbare appartementen te verzorgen om zorgeloos te wonen, werken en publieke functies te ontwikkelen.

Wonen als een recht

De woningen van Het Eindhovens Woongenootschap blijven eigendom van de leden en worden daarmee duurzaam onttrokken aan speculatie. Het Eindhovens Woongenootschap biedt daarom op een centrale locatie in de stad woningen aan die voor kostprijs verhuurd worden. Daarbij ligt de huurprijs ca. 30% onder de marktconforme huur. We bieden hoog afgewerkte, ruimtelijke en aangename appartementen, waar je zo in kunt trekken. En er weer uit, naar een groter of kleiner appartement binnen het complex als je situatie veranderd.

De opdrachtgever als bouwheer

HEW is een coöperatie  van leden. Dat betekent dat deze leden invloed hebben op het ontwerp- en keuzeproces. Zo kan de focus verschuiven van keuzes die slechts financieel gewin opleveren, naar keuzes waar de bewoner daadwerkelijk de vruchten van trekt. Denk daarbij aan een ruime entree, een duurzame (hout)bouwmethode en hoogwaardige gedeelde buitenruimtes en functies waar iedereen, dus ook gezinnen, zich thuisvoelen.

De architect als bouwmeester

Een gebouw ontwikkelen in samenspraak met bewoners en gebaseerd op een duurzame bouwmethode vraagt een integrale rol voor de architect als vakman. De architect wordt centraal gesteld in het ontwerpproces, om zo de voorwaarden te garanderen voor de beoogde kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

HEW wil de grond voor het bouwproject in directe transactie met gemeente, ontwikkelaar of corporatie verwerven. We kunnen ook meedoen aan tenderprocedures. We zijn in gesprek met de gemeente Eindhoven en houden jullie op de hoogte!