Als Woongenootschap hebben we de unieke mogelijkheid om een gebouw te ontwikkelen waar de gebruikers zélf baat hebben bij de keuzes die gemaakt worden. Dit geeft ons de unieke kans om mooie, maar vooral ook gezonde woningen te bouwen, die heel anders omgaan met het leefklimaat en comfort van de bewoner. Maar wat moet er dan anders? Is er iets mis met de manier waarop we nu bouwen?

Een gezonde leefomgeving

Lang is alles eigenlijk goed gegaan. We bouwden huizen en gebouwen uit baksteen, hout en in beperkte mate uit beton waar het prima in vertoeven was. Toen bleek dat energie een dringend vraagstuk begon te worden, is er besloten de isolatie-eisen voor gebouwen serieus op te schroeven. Tot het nul-op-de-meter concept dat momenteel wordt uitgerold. 

Wat er nu momenteel aan het veranderen is, is dat huizen volledig afgesloten omgevingen worden door de dikke, damp- en luchtdichte isolatieschil, gereguleerd door installatietechniek. Als concept op papier werkt het, maar machines vervuilen, gaan stuk en kosten onderhoud. Als ze tenminste aanstaan. Het feit dat de leefomgeving van mensen zo gecontroleerd geworden is, bevalt ons niet. Wij willen een raam open kunnen zetten, we willen een huis dat ademt.

Optimale isolatie

Vergelijk het met sporten in een plastic regenjas, het water loopt dan van je lijf. Echter door het gebruiken van natuurlijke isolatie- en bouwmaterialen zijn we in staat een hoogwaardige Gore-tex schil te maken. Het beschermt evengoed tegen de elementen, maar kan ademen. Zo zetten wij in op materiaaltechniek in plaats van installatietechniek. Door materialen zoals massiefhout op een moderne manier te gebruiken zijn we in staat leefomgevingen te maken die inherent bijdragen aan de gezondheid van de gebruiker. Dit door hun damp-open (ademende), vochtregulerende karakter en akoestische eigenschappen.

Hoge bouwkaliteit

De bouw in Nederland is er nog steeds een van ploeteren in weer en wind. Bouwen met hout zorgt voor een zorgvuldige en nauwkeurige pre-fabricage, waardoor een gebouw met hoge precisie geplaatst kan worden. Dit zorgt voor een snelle bouwtijd, in combinatie met een zeer hoge kwaliteit. Daarnaast moet het effect op de stad niet vergeten worden: hout is veel lichter dan beton, wat betekent dat er veel minder zware transportbewegingen de stad in hoeven. En natuurlijk vinden wij hout een prachtig, karaktervol materiaal om mee te bouwen!